je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 23 januari 2017
De FOD Volksgezondheid presenteerde op 19 januari 2017 het nieuw medisch interventieplan dat aangepast is aan terroristische aanslagen.
 
Aangemaakt op: 2017-01-23
Medisch interventieplan

Het medisch interventieplan (MIP) organiseert de medische hulpverlening bij rampen en incidenten met veel slachtoffers. In 2009 is dit medisch interventieplan uitgewerkt voor de aanpak van grote noodsituaties die zich op één bepaald moment en op één bepaalde locatie afspelen. Denk daarbij aan een zwaar treinongeval of een ernstige kettingbotsing met veel slachtoffers.
 
In het plan staan de alarmeringsdrempels voor het afkondigen van een MIP, het medisch personeel en materieel dat ter plaatse moet worden gestuurd, de modaliteiten voor het opschalen of afschalen van de hulpverlening, de hiërarchische structuur en de communicatielijnen tussen de hulpverleners.
 
Na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 bleek al snel dat het Belgische medisch interventieplan niet voldoende aangepast was aan de complexiteit van een terroristische aanslag. Terroristische aanslagen proberen om medische systemen te destabiliseren door in een korte tijdspanne incidenten te plegen op verschillende locaties. Dit soms in een klein geografisch gebied zoals een stad, waardoor de medische hulpverlening plaatselijk overbelast geraakt. Lees hier  verder de publicatie op de website van FOD volksgezondheid.

Raadpleeg
hier het document Medical Intervention Plan (MIP), januari 2017 opgemaakt door de FOD volksgezondheid en het protocolakkoord  26 oktober 2016.

Op maandag 20 maart 2017 organiseert het NVKVV een studiedag in Oostende tijdens de week van de verpleegkunde waar Eric De Soir terugblikt op de aanslagen van maart 2016, 1 jaar na datum. Raadpleeg hier het programma en schrijf je in.


Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
Nosologist codeur doodsoorzaken
Zorg en Gezondheid - Vlaamse Overheid
Verpleegkundige - Digestieve oncologie - E 442
UZ Leuven - Campus Gasthuisberg
Hoofdverpleegkundige
Ziekenhuis Oost- Limburg - ZOL
Verpleegkundige Centrale Mobiele Equipe
UZ Gent
Verpleegkundige of technoloog medische beeldvorming (M/V)
OLV Ziekenhuis - Campus Aalst, Asse of Ninove