je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 16 maart 2017
Rapport Werkbaar werk in de gezondheids-en welzijnszorg
 
Aangemaakt op: 2017-03-06
Stichting innovatie en werk
Werkbaar werk betekent motiverend werk waarbij je voldoende leerkansen krijgt, je geen werkgerelateerde overvloed aan stress ervaart en is werk dat een evenwichtige werk-privé balans mogelijk maakt. 

Werken in de zorg- en welzijnssector is meestal goed werkbaar maar dat vermindert globaal. Dat toont het pas gepubliceerde rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) aan. Vooral in de rusthuizen wegen de toenemende werkdruk en werkstress op de werkvloer.
Verontrustend is de psychosociale belasting in de rusthuizen die heel negatief evolueert. Het aandeel werknemers in een hoge werkdruksituatie stijgt tussen 2013 en 2016 van 39,9% naar 50,6%. Het aandeel met emotioneel belastend werk stijgt van 35,4% naar 46,5% en dat met werkstressklachten van 35,3 naar 42,4%. Met een werkbaarheidsgraad van 48,5% in 2016 blijft de sector van de rusthuizen onder het referentiecijfer voor de zorg- en welzijnssector. 

Het werkbaarheidsrapport 2016 voor de ziekenhuizen oogt rooskleuriger met een werkbaarheidsgraad van 55,7%. De subsector ‘gehandicaptenzorg, jeugdbijstand en welzijnswerk’ heeft een werkbaarheidsgraad van 58,5% en de gezins- en bejaardenhulp één van 60,7%. Maar ook hier wijzen de meetresultaten 2013-2016 voor hoge werkdruk, emotionele belasting en werkstress op dezelfde trend naar meer psychosociale belasting.

Het NVKVV beschouwt dit document als een zeer waardevol document dat het beleid niet kan negeren en aldus dringend werk moet maken van een werkbare oplossing, met nadruk voor de rusthuizen, opdat verpleegkundigen kwaliteitsvolle zorg iedere dag kunnen blijven garanderen aan hun bewoners. 

Het rapport ‘Werkbaar werk in de gezondheids- en welzijnszorg. Sectorale analyse op de Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2004-2016’ kan je hier downloaden.
De Vlaamse Werkbaarheidsmonitor werd ontwikkeld door de Stichting Innovatie & Arbeid: www.werkbaarwerk.be.


BRON: Vlaamse Werkbaarheidsmonitor Werknemers 2004-2016
Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?