je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 29 mei 2017
KCE: Een coherent netwerk voor Belgische richtlijnen
 
Aangemaakt op: 2017-05-23
Het NVKVV nam reeds jaren geleden dit initiatief.

Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg publiceerde de resultaten van een enquête over het gebruik van richtlijnen in België en formuleerde een aantal voorstellen om ze aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Klinische praktijkrichtlijnen of guidelines zijn kritische samenvattingen van de meest recente medische kennis die gevalideerd werden door de internationale wetenschappelijke wereld en regelmatig geüpdated worden.

Uit de studie van het KCE blijkt dat 67% van de verpleegkundigen en 61% van de vroedvrouwen regelmatig guidelines gebruiken al vinden velen het niet evident om ze terug te vinden wanneer ze die nodig hebben. De redenen waarom en hoe dat beter kan, werden in de enquête geïdentificeerd.

Je vindt de resultaten van de vragenlijst hier.

Op het moment dat de KCE-studie werd uitgevoerd en aantoonde dat er nood is aan een centrale databank met gevalideerde guidelines, besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block al om dat globale plan te lanceren. Het KCE stelt voor om dat plan aan te laten sluiten bij EBMPracticenet dat alle Belgische richtlijnen, samen met buitenlandse richtlijnen aangepast aan de Belgische situatie, centraliseert met integratie van aanbevelingen in de elektronische medische dossiers. Het NVKVV ijvert er voor dat beroepsorganisaties voor verpleegkundigen actief betrokken worden in het plan. Beroepsorganisaties voor verpleegkundigen ontwikkelen vandaag zelf geen richtlijnen, maar werken wel samen met universiteiten en centra voor gezondheidszorg om die toekomstgericht te realiseren. Zij zijn aansluitend de sleutel om richtlijnen dichter bij de verpleegkundigen op het werkveld te brengen.

Voor dat digitaal platform gaf het NVKVV reeds jaren geleden het startschot en is één van de stichtende leden van het EBMPracticeNet. Het NVKVV: een beroepsorganisatie met visie, dus!

Een lidmaatschap van het NVKVV betekent ook gratis toegang tot de CDLH databank

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
Verpleegkundigen - Technologen medische beeldvorming - Radiotherapie - Oncologie
UZ Leuven - Campus Gasthuisberg
Vacature Verpleegkundige
Departement Ouderenzorg - Zorg Leuven
Hoofdverpleegkundige Woonzorgcentrum (m/v)
Sociaal Huis Mechelen
Nosologist codeur doodsoorzaken
Zorg en Gezondheid - Vlaamse Overheid
Hoofdverpleegkundige
Ziekenhuis Oost- Limburg - ZOL