je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 29 mei 2017
Rapport over innovatie in de zorg door SERV
 
Aangemaakt op: 2017-05-23
12 cases tonen aan hoe innovatie werkt.

Onder de titel ‘Kennisdiffusie en innovatie in Zorg en Welzijn’ bracht de Stichting Innovatie & Arbeid vorige maand rapport uit van een studie van 12 cases over innovatie in de zorg- en welzijnssector. De Stichting Innovatie & Arbeid maakt deel uit van de SERV (de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen). Die brengt de Vlaamse werkgevers en werknemers samen voor overleg en advies over heel uiteenlopende thema’s.

Het rapport ‘Kennisdiffusie en innovatie in Zorg en Welzijn’ is in de eerste plaats gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de zorgvragers. De twaalf cases die de Stichting Innovatie & Arbeid voor dit onderzoek in kaart bracht, willen op dit vlak excelleren en organisatiebreed en continu innoveren. In de meeste cases komt innovatie tot stand in samenwerking met de betrokken zorgvragers en het personeel. De bestudeerde cases hebben ook aandacht voor de uitstraling van kennis en ervaringen naar andere organisaties in de zorg- en welzijnssector. Zo zien we dat inspirerend leiderschap een belangrijke motor voor innovatie is. Technologie en digitalisering ondersteunen de innovatieprocessen en hiervoor is de hulp van de overheid zeer welkom, naast andere steunmaatregelen voor de nieuwe dienstenmodellen die zich aan het ontwikkelen zijn.

De voorbeelden of cases zijn gekozen omwille van hun inspirerend appel voor bepaalde aspecten van kennisdiffusie en innovatie. Het rapport bekijkt cases in de woonzorg, in de thuiszorg & -verpleging en in de ondersteuning van personen met een handicap. De selectie van de twaalf cases gebeurde in overleg met de expertengroep die het onderzoek begeleidde. Hierbij is rekening gehouden met een spreiding over de subsectoren en regio’s.

Gesprekken met vijf woonzorgcentra, drie thuiszorg- en thuisverplegingsorganisaties en vier initiatieven voor personen met een handicap brachten een aantal relevante inzichten naar voor met betrekking tot de visie op innovatie, de rol van technologie en ICT, de omschakeling naar nieuwe dienstenmodellen, samenwerking met andere organisaties en sectoren en de rol van de overheid.

Als case 8 wordt de Groep Backaert, een dienst voor thuisverpleging in Erpe en omgeving, voorgesteld met daarin haar specialisatie en innovatie in wondzorg en in ICT in patiëntendossiers in de thuiszorg. Diégo Backaert, de bezieler van Groep Backaert, is voorzitter van de werkgroep Thuisverpleegkundigen van het NVKVV en lid van de raad van bestuur NVKVV.

Het rapport

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
Verpleegkundige - Dienst neurologie
UZ Leuven Campus Gasthuisberg
Hoofdverpleegkundige K-Delta (M/V), doelgroep kinderen/jongeren
Medisch Centrum St.-Jozef - Bilzen
Verpleegkundige of technoloog medische beeldvorming (M/V)
OLV Ziekenhuis - Campus Aalst, Asse of Ninove
Verpleegkundige of technoloog medische beeldvorming (M/V)
OLV Ziekenhuis - Campus Aalst, Asse of Ninove
Hoofdverpleegkundige (m/v)
Kliniek Sint-Jan