je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 11 oktober 2017
De laatste vergadering van de Vlaamse Verpleegunie
 
Aangemaakt op: 2017-10-10
Anita Simoens-Desmet: We hebben geschiedenis kunnen schrijven.
Het NVKVV ging in 2005, samen met andere verpleegkundige beroepsorganisaties, op zoek naar een sterk Vlaams overlegplatform voor verpleegkundigen en startte de Vlaamse Verpleegunie, een overkoepelende organisatie van algemene en specialistische verpleegkundige beroepsorganisaties. Van 2005 tot 2015 ijverde ze voor de verpleegkunde, voor professionalisering, erkenning en promotie van het beroep. 

In al die jaren is het politieke landschap en ook de functie van de Vlaamse Verpleegunie daarin sterk veranderd. De leden van de Vlaamse Verpleegunie maken nu integraal deel uit van de Nederlandse kamer van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) waarmee de nood aan het voortbestaan van de Vlaamse Verpleegunie verdween. Op 6 september 2017 hield de Vlaamse Verpleegunie haar laatste afsluitende algemene vergadering waarin de leden hun goedkeuring gaven aan de vereffening en de afsluiting van de Vlaamse Verpleegunie. 

Leden van het NVKVV hadden van bij de start functies als lid van het dagelijks bureau, als bestuurslid en als lid van de Algemene Vergadering opgenomen. Zij werkten ook mee in de verschillende werkgroepen van de Vlaamse Verpleegunie. En van bij de start nam Heidi Vanheusden, stafmedewerker van het NVKVV, de taak van coördinator van de Vlaamse Verpleegunie op. 

Realisaties
De Vlaamse Verpleegunie heeft belangrijke mijlpalen in de verpleegkunde mogelijk gemaakt. Em. prof. dr. Anita Simoens-Desmet, ere adviseur-generaal bij de FOD Volksgezondheid en mede stichtend-lid van de Vlaamse Verpleegunie, verwoordt het zo: ‘Als ik vaststel hoe we geëvolueerd zijn naar de huidige situatie in het algemeen en de positionering van de verpleegkunde in de  gezondheidszorg, dan zijn we met reuzeschreden vooruit gegaan. We hebben geschiedenis kunnen schrijven.’ En Ludo Meyers, jarenlang voorzitter van de Vlaamse Verpleegunie, vult aan: ‘Gedurende vele jaren heb ik kunnen vaststellen welk een kracht er verenigd kon worden om tegemoet te komen aan de noden van de Vlaamse verpleegkundigen. We hebben diverse dossiers hun ingang laten vinden in het zorglandschap.’

Een lijstje van realisaties en projecten van de Vlaamse Verpleegunie: 
- De financiële waardering voor de BBT’s en BBK’s
- een model voor functiedifferentiatie in de verpleegkunde
- het verpleegkundig voorschrift
- het verpleegkundig consult
- de actualisering van het KB nr. 78
- ethische guidelines
- memoranda bij federale en regionale verkiezingen

De Vlaamse Verpleegunie organiseerde over de jaren heen ook 3 congressen en publiceerde het boek ‘Richtlijnen voor de zorgpraktijk - Omgaan met knelpunten in de dagelijkse werking’. 

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
Nosologist codeur doodsoorzaken
Zorg en Gezondheid - Vlaamse Overheid
Verpleegkundige - Digestieve oncologie - E 442
UZ Leuven - Campus Gasthuisberg
Hoofdverpleegkundige
Ziekenhuis Oost- Limburg - ZOL
Verpleegkundige Centrale Mobiele Equipe
UZ Gent
Verpleegkundige of technoloog medische beeldvorming (M/V)
OLV Ziekenhuis - Campus Aalst, Asse of Ninove