je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 16 november 2017
From M to O: MDRO
 
Aangemaakt op: 2017-11-14
WIN, BICS en ABIHH organiseerden samen een congres over infectiepreventie.

MDRO staat voor multidrugresistente micro-organismen. Ze vormen een steeds groter probleem in zorginstellingen en in woonzorgcentra. Daarom organiseerde de werkgroep Infectiepreventie van het NVKVV (WIN) samen met haar Franstalige collega’s verpleegkundigen ziekenhuishuishygiënisten (ABIHH) en de artsen ziekenhuishygiënisten (BICS) een Belgisch congres over dit onderwerp op 12 oktober 2017 in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. 

Meer dan 150 verpleegkundigen en artsen namen deel aan deze bijzondere studiedag die over de grenzen van taal en discipline heen een grote weerklank vond. Deelnemers spraken van een erg interessante dag, levendig en hartelijk. ‘Un sympo magniqifue!’ Een geslaagde opzet dus. 

Pedro Braekeveld, voorzitter van de werkgroep WIN modereerde de voordrachten in de voormiddag. Hij vertelt: ‘De presentaties handelden over diverse MDRO’s, de epidemiologie van dergelijke outbreaks, de te nemen beheersmaatregelen en het belang van decontaminatie van de omgeving. In de namiddag ging de aandacht naar casuïstiek waarvan 2 presentaties de BICS-award wonnen met als prijs een gratis deelname aan het ICPIC congres van 10 tot 13 september 2019 in Geneve. Ook werd die dag de draft voor nationale aanbevelingen inzake preventie, beheersing en aanpak van patiënten, die drager zijn van tegen antibiotica multiresistente bacteriën (MDRO) in zorginstellingen, besproken zodat die richtlijn gefinaliseerd kan worden tegen het voorjaar van 2018. Dit gezamenlijke congres is een unieke kans om te leren van elkaar, om de communicatie over de taal- en disciplinegrenzen heen een duwtje in de rug te geven en om onze krachten te bundelen in infectiepreventie want de uitdagingen blijven groot.’

Infectiepreventie blijft een grote uitdading. De WIN trekt daarom graag je aandacht naar de rol van infectiebeheersing in de preventie van antibioticaresistentie. Dat is het onderwerp van actie tijdens de World Antibiotic Awareness Week: de ‘WAAW’ die nu van 13 tot 19 november 2017 loopt! 

Meer informatie over de WAAW.

Meer informatie over de WIN.

Op je agenda: op maandag 19 maart 2018 organiseert de WIN een studiedag met als thema ‘Controle van het infectiepreventiebeleid! Een trend of een hype?’ tijdens de Week van de Verpleegkundigen in Oostende. Meer informatie over de Week vind je in december op de website van het NVKVV en in de congreskrant bij het decembernummer van Nursing. 

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
Verpleegkundigen - Technologen medische beeldvorming - Radiotherapie - Oncologie
UZ Leuven - Campus Gasthuisberg
Vacature Verpleegkundige
Departement Ouderenzorg - Zorg Leuven
Hoofdverpleegkundige Woonzorgcentrum (m/v)
Sociaal Huis Mechelen
Nosologist codeur doodsoorzaken
Zorg en Gezondheid - Vlaamse Overheid
Hoofdverpleegkundige
Ziekenhuis Oost- Limburg - ZOL