je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 16 november 2017
Minder inschrijvingen in HBO5 en hogescholen verpleegkunde
 
Aangemaakt op: 2017-11-14
Krachten bundelen en de gezondheidssector aantrekkelijk profileren

Het aantal inschrijvingen voor de opleiding HBO5 en bachelor verpleegkunde is dit jaar met 3.2% en 12,3% gedaald, gecumuleerd betekent dit een verlies 8.5% tegenover vorig jaar. Ook al is het aantal 18-jarigen met 1,6% gedaald ten opzichte van vorig jaar, toch duidt dit op een daling in de interesse om een studie verpleegkunde aan te vangen. Weegt de brugopleiding verpleegkunde van 2 naar 2,5 jaar door en waren de cijfers van vorig jaar kunstmatig? Wat zeker ook meespeelt, is de verstrenging van de voorwaarden van de VDAB om een uitkering en een zorgopleiding te combineren. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de trend van dalende inschrijvingsaantallen voor alle zorgberoepen op bachelor niveau geldt. Naar het waarom is het voorlopig gissen. Wellicht heeft ook een aantrekkende economie een invloed waardoor jongeren meer voor de privésector kiezen. Ook in het verleden zagen we dat, wanneer de economie aantrekt, de ‘zachtere’ opleidingen in aantal dalen.
 
Belangrijker dan de instroom in het onderwijs,  zijn de cijfers van het aantal studenten die het diploma effectief behaalden (tot 2014 gekend), en de cijfers van het effectieve aantal werkkrachten, beschikbaar in de zorg. Tot op heden geven beide trends een lichte stijging aan. 
 
Sinds vorig academiejaar loopt de bachelor opleiding verpleegkunde over 4 jaar. Die beslissing zou echter niet aan de basis liggen voor het dalende aantal inschrijvingen in de bachelor opleiding verpleegkunde. Die informatie halen we uit de bevragingen van de studenten bij hun inschrijving. Studenten die kiezen voor verpleegkunde, onderkennen het belang van voldoende stage-uren in relatie tot kwaliteitsvolle zorg voor patiënten. 
 
Lon Holtzer: ‘We stellen deze dalende trend voor het eerst in 10 jaar vast. Het kan eenmalig zijn, maar feit is dat er steeds meer handen in de zorg nodig zullen zijn de volgende jaren onder meer door de uitstroom van verpleegkundigen die op pensioen gaan. Maar door de vergrijzing van de bevolking mag die dalende trend niet aanhouden. Daarom is het cruciaal belang dat verpleegkundigen krachtig naar buiten komen en samen met andere zorgberoepen de gezondheidssector als een aantrekkelijke sector profileren, daar waar we ook de technologie en de hogere specialisatiegraad in de zorg meer en meer dienen te beklemtonen’. 
 
Boordtabellen verpleegkunde 2017.

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
Verpleegkundigen - Technologen medische beeldvorming - Radiotherapie - Oncologie
UZ Leuven - Campus Gasthuisberg
Vacature Verpleegkundige
Departement Ouderenzorg - Zorg Leuven
Hoofdverpleegkundige Woonzorgcentrum (m/v)
Sociaal Huis Mechelen
Nosologist codeur doodsoorzaken
Zorg en Gezondheid - Vlaamse Overheid
Hoofdverpleegkundige
Ziekenhuis Oost- Limburg - ZOL